Què és una turbina de riu ?

Posted: 14 Octubre 2011 in Cooperació

El 2008, el grup de Girona de l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres, en coordinació amb el GADMFO (Gobierno Autónomo Desecentralizado Municipal de Francisco de Orellana) i, inicialment, amb FEDETA, inicià un projecte pilot de transferència tecnològica Sud-Sud (Perú-Equador) a través de l’associació anglo-peruana Soluciones Prácticas ITDG.

El projecte permeté instal·lar les 3 primeres picoturbines de riu a Equador, concretament a la comunitat Kichwa de San José el Río Coca. Això satisfeia les necessitats bàsiques dels consums col·lectius de la comunitat (centre comunal, cuina comunal, escola, centre de salut,…). Es tractava d’unes picoturbines que treballaven a velocitats de riu d’entre 0.6 i 1.5 m/s, proporcionaven de forma continuada 230W amb una tensió trifàsica de 25V i això permetia carregar un banc de bateries.

Durant el 2009, degut a la gran sequedat que patí el país, l’ús de les turbines es suspengué i es recolzà a la comunitat amb la instal·lació de panells solars fotovoltaics. Això permeté ampliar la instal·lació i posar 1 punt de llum (de baix consum) a cadascuna de les 28 cases que hi havia entorn el centre de la comunitat.

No obstant, ESF i el GADMFO segueixen apostant per l’ús de turbines de riu com a sistema de generació d’energia i es traslladà una de les turbines a la planta d’aigua potable del Coca, amb la finalitat de monitoritzar el seu funcionament, alhora que augmentar la seva fiabilitat i eficiència. Aquesta convicció es deu a dues facetes:

–          Relació producció d’energia (W) versus cost d’instal·lació ($) alta.

–          Sistema de generació autòcton (material es pot adquirir gairebé tot a la regió)

Seguidament us deixo unes captures de plànols i fotos de mostra de què és una turbina de riu per aquells, que com jo anteriorment, no n’havíem vist mai cap i 2 links per si voleu tafanejar una mica més.

1- http://www.youtube.com/user/multimediaISF#p/u/33/JpEnlN8Hb9Y

2- http://www.youtube.com/user/multimediaISF#p/u/32/nROCQxyJwE8

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s