És la tecnologia sinònim de desenvolupament ?

Posted: 19 Abril 2011 in Activitats, Esdeveniments

Conferència a càrrec de Raül Velasco Fernández,

Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres

Mesurar el desenvolupament és quelcom complex, ja que encara no ens hem pogut posar d’acord en com fer-ho perquè al darrera de la medició hi ha diferents perspectives polítiques i ideològiques. Des de diferents organismes s’han proposat també diferents formes de medició del desenvolupament: PIB (BM), IDH (PNUD), HPI,… però aquestes no es corresponen les unes amb les altres.

Cal tenir present que el desenvolupament no només es limita a l’economia, sinó que ha d’internalitzar factors com els socials, ambientals,  la participació civil,…

Per afavorir el desenvolupament homogeni, segurament no es tracta de parlar de creixement sostenible, sinó que hauríem d’apostar per un decreixement sostenible. És això possible o realment se’ns plantegen moltes barreres polítiques per fer-ho possible? Realment cada vegada estem més domesticats pels poders del capital i la tecnocràcia (experiment Milgran).

No obstant, no podem culpar a la tecnologia. Aquesta afavoreix el desenvolupament especialment en les regions amb estadis on els valors d’IDH són menors, però qualsevol projecte tecnològic ha de tenir en compte els aspectes socials i ambientals que se’n deriven.

Existeixen vies per creure que la tecnologia pot ser un motor de desenvolupament, aplicada en forma de tecnologia apropiada i apropiable, permetent un desenvolupament endogen de les comunitats. Per això cal apostar per una tecnologia pel desenvolupament humà i no oblidar la incidència política que té implícita la tecnologia.

Anuncis
Comentaris
  1. Oriol López ha dit:

    La tecnologia ha d’estar al servei de les persones. Totalment d’acord.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s