Crisi energètica, els drets humans a les fosques !

Posted: 30 Març 2011 in Esdeveniments, Tallers

Qui som?

El Grup de Girona d’ESF (2002) forma part de l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres (1992), la qual té un llarg recorregut en l’àmbit de la cooperació internacional al desenvolupament. No obstant, ESF i, en aquest cas, el grup de Girona tenen la ferma convicció que la cooperació i la solidaritat no és un procés que s’acaba en els països amb baixos IDH (Índex Desenvolupament Humà), sinó que va molt més enllà i és necessària una reciprocitat entre els actors participants a la cooperació al desenvolupament.

A partir d’aquestes experiències apreses al Sud i de les eines desenvolupades al Nord, es vol aprofundir en la reflexió i debat respecte del paradigma actual, denunciant les desigualtats Nord-Sud existents i de les quals les societats del Nord en som els principals culpables (ex: dret públic de l’aigua).

Què fem?

A partir de l’experiència adquirida en la cooperació i sensibilització, alhora que dins de la campanya EpD (Educació pel Desenvolupament) de l’entitat, és on neix aquest projecte:

Tallers d’educació no formal: crisi energètica, els drets humans a les fosques

  • La cooperació i projectes de cooperació al Sud. Es reflexiona sobre les desigualtats Nord-Sud existents, derivades de la no equitat del sistema i els models de vida del Nord. Així es pretén mostrar el paper de la cooperació per pal·liar les desigualtats existents i difondre’n les bones i les males pràctiques.
  • El problema de les indústries extractives derivades del model de consum. Es reflexiona sobre les desigualtats que causa l’actual model de consum i els models de vida del Nord. Així es pretén difondre la problemàtica de les indústries extractives (campanya “make l’off: menys consum i més drets humans”) derivada dels models de consum al Nord.
  • Crisi del model energètic. Les EE.RR. (Energies Renovables) com a alternativa. Es reflexiona sobre les desigualtats Nord – Sud derivades del model energètic actual i les EE.RR. com una possible alternativa al model energètic fòssil actual.

Com ho plantegem?

Aquests tallers es plantegen per separat els uns dels altres, però segueixen un estret lligam entre sí i es poden plantejar com un cicle, ja que tenen una certa cronologia en el temps:

  1. Presentar-nos com a entitat amb el projecte ètic que tenim i denunciar les males pràctiques del sistema i la cooperació, que deriven en una inequitat Nord-Sud.
  2. Presentar el problema de les indústries extractives derivat del model de consum imposat, el qual és causant directe i principal de les desigualtats Nord-Sud.
  3. Qüestionar el model energètic actual i plantejar alternatives teoricopràctiques basades en energies renovables.

Com ho fem?

Tots aquests tallers estan pensats des d’un punt de vista dinàmic i de la interacció entre els participants, tant entre ells com amb les persones promotores / dinamitzadores de l’activitat. Es pretén fomentar el debat i la reflexió a partir de diferents dinàmiques.

Per a qui?

Aquest taller es durà a terme a centres d’educació no formal i a instituts al llarg de tot el 2011, per un públic a partir de 15-16 anys.

A quin preu?

Totalment gratuït, només cal que us poseu en contacte amb nosaltres enviant un correu electrònic i us respondrem amb la menor brevetat possible.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s