Instal·lació fotovoltaica a l’Amazònia equatoriana (1era part)

Posted: 17 Agost 2010 in Ecoturisme comunitari 2010-2011

Dins del projecte “Enfortiment d’iniciatives ecoturístiques comunitàries a la ribera del riu Napo a través de la implementació de sistemes d’energies renovables” el Grup de Girona d’Enginyeria Sense Fronteres es troba realitzant unes instal·lacions fotovoltaiques a la Ribera del Riu Napo, cantón Aguarico, al cor de l’Amazònia equatoriana. A aquest indret prou inaccessible un grup de comunes d’ètnia Kichwa s’han unit per crear la Red Solidaria de Turismo (REST), on cada una de les iniciatives s’ha especialitzat en una branca d’ecoturisme (cabanes per allotjar-se, artesanies, menjars típics…) i ESF intenta donar un plus al seu producte proporcionant un mínim d’energia que incentivi la seva activitat productiva. Cal dir que la intenció última del projecte és la de promoure una alternativa econòmica respectuosa amb el medi ambient i alhora promoure l’aplicació de les energies renovables a la zona.

Es vol explicar, en dues entregues i des d’un punt de vista personal, el desenvolupament de la primera d’aquestes accions, la instal·lació a la comunitat d’Alta Florencia. Per a la realització es van desplaçar Facundo García, tècnic de projectes d’ESF, Pere Viladomat, voluntari del Grup de Girona d’ESF, José Mosquera, treballador per ESF i Silvia Farinango, treballadora de Solidaritat Internacional, organització amb la que ens coordinem activitats d’aquest projecte. Els 4 van conformar l’equip tècnic que va dirigir la capacitació i la instal·lació.

El primer viatge d’instal·lació d’equips va començar el dia 27 de juliol del 2010. El dia abans ja havíem carregat la barca amb els equips i només ens quedava pujar i gaudir del viatge fins a Alta Florencia i Nuevo Rocafuerte. Bé, gaudir, és un dir. Aquests dies el riu Napo baixa amb menys cabal del que és habitual i s’ha d’anar molt en compte de no embarrancar en els nombrosos bancs de sorra que hi ha. El viatge va durar aproximadament unes 7 hores. Vam arribar a Alta Florencia al voltant de les 6 de la tarda, on ens esperaven alguns dels membres de la comunitat. Allà vam sopar i fer una petita visita de les instal·lacions. Després, vam seguir el viatge fins a Rocafuerte, on vam dormir.
L’endemà al matí vam viatjar cap a la comunitat, on gran part dels socis ens esperàvem, ajudant-nos a descarregar els materials i equips. Al matí vam realitzar una capacitació general a tota la comunitat (on van assistir també unes quantes dones), per presentar la planificació de la instal·lació, i els riscos i usos de la mateixa. Tots es van mostrar molt interessats i van participar activament. A la tarda es va realitzar un taller amb els 5 candidats a responsable tècnic. Amb ells es va muntar un panell solar, un regulador, una bateria i una bombeta, convertint d’aquesta manera la capacitació en un taller teòrico-pràctic. Aquí ja van poder començar a utilitzar el multímetre i fer les primeres mesures. Cal dir, que a part d’aquests responsables tècnics, hi havia altres membres de la comunitat interessats en les explicacions i seguint-nos atentament.
Cada tarda ens quedàvem sols a les cabanes de la iniciativa turística i trobàvem temps per descansar, cuinar, pescar… en un indret d’una bellesa virtuosa. Al matí també era precís preparar-se l’esmorzar. Durant la jornada de treball la chicha (una beguda kichwa extreta de la yuca) era refrigeri habitual cada poques hores, i al migdia s’organitzava un “almuerzo” on participaven tots els presents.
Els 3 dies següents ja es van dedicar a fer el muntatge de tots els equips i elements de la instal·lació. Es va començar passant el cablejat i muntant els interruptors, endolls i les làmpades de les bombetes. Cal dir que el cablejat es va col·locar de tal manera que quedés amagat i desapercebut, en conjunció amb les construccions de fusta i palla. A continuació ja es va començar a construir l’estructura de fusta per a la col·locació dels 12 panells solars, amb una fusta que anomenen “uambula” d’una densitat impressionant. Aquesta va ser la feina més laboriosa, però gràcies a la pràctica que tenen en els treballs amb la fusta, ho vam aconseguir sense problemes. Malauradament ens vam trobar amb un panell danyat que no vam poder instal·lar. Després d’això, ja vam passar els cables que porten l’energia dels panells a les bateries. Això ho vam fer, posant-los dins unes canyes guadua, per tal que no es veiessin els cables directament. Finalment, vam instal·lar un regulador i dues bateries per alimentar algunes bombetes fins que es realitzes la segona fase de la instal·lació on es preveia la col·locació dels element de la bodega, bateries, inversors, reguladors…
Les conclusions a aquesta primera fase de la instal·lació són molt bones. Els socis comunitaris van participar molt activament en el desenvolupament i també hi va haver una participació molt alta de les dones.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s